Viaje de vuelta (ebook)

Alejandro Varderi

9.00
  • Tipus
    • ebook

Sinopsi


“Viaje de vuelta” és la història d'una família catalana entre 1888 i 1992, un membre dels quals emigra des de Barcelona a Veneçuela en els anys cinquanta del passat segle. El text s'inicia amb el retorn de dos joves, Nicolás i Maria Eugenia, als Estats Units poc després de la clausura dels Jocs Olímpics. A partir d'aquest "viatge de tornada" van desgranant els records de Nicolás, paral·lelament als d'alguns integrants de la família Ribot-Grau. Moments claus de l'imaginari català com l'Exposició Universal de 1888 i l'Exposició Internacional de 1929, la Guerra Civil i la postguerra, la gran manifestació l'11 de setembre de 1977 i la nova Barcelona, ​​es combinen amb episodis de la història recent veneçolana. En aquest sentit també tenen cabuda: la caiguda del general Marcos Pérez Jiménez el 1958 i la instauració de la democràcia, el boom petrolier dels anys setanta, i la crisi econòmica que va portar al coronel Hugo Chávez a atemptar contra la democràcia a principis dels anys noranta.

Nova York es constitueix igualment en una referència important dins de la narració. Aquí es descriu la ciutat de les dues últimes dècades del passat segle, a partir de la crisi de la sida, la guerra del Golf Pèrsic i el món homosexual.

Aquesta novel·la és el tercer volum d'un cicle narratiu que porta per títol Ori-gen-Final, i on també s'inclouen Per repetir una dona, Amants i reverents i Baix foc (en preparació). Si bé alguns personatges i situacions filen els diferents volums, aquests es llegeixen independentment ja que, més enllà dels esdeveniments polítics i històrics, el projecte narratiu d'Alejandro Varderi, en última instància el que pretén explicar és el viure de la gent en la intimitat .

 

L’autor


Alejandro Varderi és narrador i assagista. Neix a Caracas en 1960 de pares catalans, i resideix als Estats Units des de 1985. Es va doctorar en literatura hispanoamericana per New York University. És professor titular d'estudis hispànics a BMCC, The City University of New York. Com a autor ha publicat Estado e industria editorial (assaig, 1985), Anotaciones sobre el amor y el deseo (assaig, 1986), Para repetir una mujer (novel·la, 1987), Severo Sarduy y Pedro Almodóvar: del barroco al kitsch (assaig, 1996), Anatomía de una seducción: reescrituras de lo femenino (assaig, 1996), Amantes y reverentes (novel·la, 1999, 2007) i A New York State of Mind (assaig, 2007)

 

Disponible en format ebook (pdf)