Por i valentia

21/11/2022
Joan Carles Sasplugas

Valentia significa actuar malgrat la dificultat

La por és una emoció clau i fonamental en el nostre equilibri emocional i en la nostra supervivència. Precisem tenir por a certes coses per no llançar-nos a tota mena d'aventures sense mesura. Qualsevol ésser humà té temors en la seva vida, fins i tot els valents i els triomfadors. La diferència està en el fet que els que triomfen saben gestionar-ho.

 

Hi ha diversos tipus de por. Els que succeeixen, com el fet d'envellir, o els canvis sobtats. Els subjectius, creats per la nostra pròpia narració de les coses, com ara la por al fracàs. El temor generalitzat, entre els quals hi ha les quatre grans pors de l'ésser humà, a la vida, la mort, la malaltia i la desocupació. Podem arribar fins i tot a sentir la indefensió apresa, creure que el control de la nostra vida no està a la nostra mà, per la qual cosa ens rendim sense ni tan sols lluitar.

 

La por mai desapareixerà, tothom la té. L'única manera de deslliurar-se'n és enfrontar-la. Vèncer la por és menys dolorós que conviure amb el sentiment d'impotència, de no encarar el que temem. És cert que molta de la nostra educació està basada en la por: "cura!", "ves amb compte" o "de veritat faràs això?". Són frases que hem sentit o dit tots alguna vegada. La por és "nopuedista", tu no pots!, i això, com a molt, ens ajuda a no ser perdedors, però mai no ens impulsa a ser guanyadors.

 

Fa poc vaig llegir que una senyora va rebre la notícia de càncer de mama. Va convocar els seus amics i familiars més propers per simplement informar-los. A partir d'aquell moment, cada sessió de quimioteràpia enviava una foto a la xarxa d'amics. En una mà indicava el número de sessió que acaba de passar i a l'altra el senyal de victòria. I així fins a la darrera. Al cap d'un temps, ja recuperada, va córrer una marató perquè necessitava saber que era capaç de fer-ho. Això és ser valent. 

 

La valentia sempre ens posa en acció. És una fortalesa del caràcter que ens permet suportar l'esforç, el cansament i el desànim fins a assolir la fita. Significa actuar malgrat la dificultat.

 

Joan Carles Sasplugas i Vilagut, va nàixer a Barcelona el 27 d’agost de 1958. Es defineix com un espectador de la vida, que ha gaudit literalment de la seva feina des del primer dia que va començar a treballar. Algú el va presentar com un col·leccionista d’aforismes, que despulla la seva ànima prenent com a punt de partida el conjunt de creences que defensa. I segurament és així. Es l´autor de La reflexió del dia i Projecte Felicitat, ambdos publicats a Tarannà Edicions.