La invitació de Braveheart

23/10/2023
Joan Carles sasplugas

Viure en plenitud no és merament existir, sinó transcendir

"Tots morim, però només uns quants viuen de debò". Amb aquestes paraules, Mel Gibson, a la seva aclamada pel·lícula "Braveheart", no només descriu la resiliència i el coratge del seu personatge, William Wallace, sinó que també ens planteja una de les preguntes més intrínseques de l'existència humana: Què significa realment viure?

La vida, en les seves infinites manifestacions, es desplega davant nostre com un llenç en blanc, esperant a ser pintat amb les experiències, somnis i desafiaments que decidim enfrontar. Tot i això, en una era d'excessiu soroll, interaccions efímeres i una carrera desenfrenada per acumular, moltes vegades ens veiem atrapats en una rutina que ens aliena del nostre propi ésser, limitant la nostra capacitat d'apreciar la majestuositat del present.

Viure en plenitud no és merament existir, sinó transcendir. És ser plenament conscient de cada respiració, de cada somriure compartit, de cada llàgrima vessada. L'atenció plena ens convida a submergir-nos al moment, a ser testimonis de la nostra pròpia vida i no simples espectadors passius. És, en essència, una crida a viure amb autenticitat.

Prenguem un instant per considerar el regal immens de la vida. La probabilitat de néixer, de ser la conjunció única de gens i circumstàncies que ens constitueixen, és tan reduïda que cada existència humana es pot veure com un miracle en si mateixa. Però, de què serveix aquest regal si ens limitem a sobreviure? Si deixem que els dies passin sense deixar una empremta, sense abraçar apassionadament cada experiència que se'ns presenta.

El món contemporani ens presenta innombrables distraccions que, si bé enriqueixen la nostra existència, també poden desviar la nostra atenció de l'essencial. A la recerca de la validació externa, correm el risc d'oblidar la nostra pròpia veu, de perdre de vista allò que realment importa. Com deia Thoreau, “La majoria dels homes porta vides de silenciosa desesperació”, atrapats en rutines sense significat, en relacions superficials i en objectius imposats.

Joan Carles Sasplugas

23-10-2023