Empleats feliços

11/10/2022
Joan Carles Sasplugas

La feina més productiva és la que surt de les mans d'un home content

Encara que sembli un concepte molt poc tangible, realment és tot el contrari. Des de fa un temps, la felicitat dels treballadors s'ha convertit en un actiu més a mesurar, quantificar i reforçar.

 

Però, què és exactament la felicitat a la feina? Probablement la resposta a aquesta pregunta variarà en funció de cada persona, però el que sí que sembla clar és que es podria definir com una barreja de plaer, èxit i aspiració.

 

Des dels anys 90, l'institut Great Place to Work, desenvolupa una metodologia i diferents estudis per establir una classificació de les millors empreses per treballar-hi. Les seves investigacions es basen en les dades ofertes per milions de treballadors al llarg de 50 països, representant al voltant d'unes 6.000 empreses de tots els sectors i mides. Aquests estudis donen dades molt reveladores com ara que les empreses que apareixen en aquesta classificació com les millors en les quals treballar rendeixen el doble que la resta de les empreses del mercat. 

 

Segons aquests estudis, els punts bàsics que marquen amb traç fort la felicitat d'un treballador, es basen en les qüestions següents:

 

Assoliments: Els èxits fan que els empleats guanyin confiança i aquesta, alhora, els motiva per desenvolupar noves habilitats, aprendre coses noves, assolir nous objectius. 

 

Reconeixement: El reconeixement dels èxits no és només un gran estímul sinó que, a més, reforça l'esforç que s'ha realitzat. A tots ens agrada sentir que som valuosos per a l'equip i que estem complint les expectatives.

 

Enteniment del treball: Els empleats necessiten conèixer, entendre i tenir una visió global del projecte en què treballen, així com el paper que hi juguen. Això dóna sentit a les seves tasques i responsabilitats diàries. 

 

Desenvolupament i creixement: Un altre dels pilars de la motivació és l'oportunitat de desenvolupar-se professionalment i créixer dins de la companyia.

 

Tenir oportunitats d'aprendre i reciclar-se per evolucionar com a professional i promocionar dins l’empresa.

 

Responsabilitat: Donar un major nivell de responsabilitat als treballadors es tradueix en més iniciativa, energia, persistència i increment de productivitat.

 

Joan Carles Sasplugas i Vilagut, va nàixer a Barcelona el 27 d’agost de 1958. Es defineix com un espectador de la vida, que ha gaudit literalment de la seva feina des del primer dia que va començar a treballar. Algú el va presentar com un col·leccionista d’aforismes, que despulla la seva ànima prenent com a punt de partida el conjunt de creences que defensa. I segurament és així. Es l´autor de La reflexió del dia i Projecte Felicitat, ambdos publicats a Tarannà Edicions.