Els líders potencials

16/08/2022
Joan Carles Sasplugas

La clau per al bon lideratge és la influència, no l'autoritat.

Sovint les persones associen els grans èxits amb diverses coses: sort, circumstàncies o talent natural. El secret de l'èxit d'una persona sembla ser una qualitat elusiva.

 

Fa pocs anys, la Universitat de Chicago va realitzar un estudi de notables artistes, atletes i erudits durant cinc anys, per determinar què els feia triomfadors. La investigació dirigida pel doctor Benjamí Bloom es basava en entrevistes anònimes amb les vint persones més pròsperes en diversos camps. Es va incloure una varietat de professionals com concertistes, nedadors olímpics, jugadors de tennis, escultors, matemàtics i neuròlegs.

Bloom i el seu equip investigadors buscaven la clau del desenvolupament d'aquests grans guanyadors. Per tenir una idea més clara, també van entrevistar els seus familiars i mestres. L'informe va establir de manera concloent que l'afany, la determinació i el desig, no els grans talents naturals, portaven a assolir aquests individus al seu extraordinari èxit.

 

Els grans líders coneixen els desitjos dels que dirigeixen. Encara quan els líders potencials respectin el coneixement i la capacitat dels seus líders, aquests assumptes són secundaris. No els importa quan saben els seus líders, sinó quan els importen les seves necessitats, somnis i desitjos.

 

Quan un líder s'interessa sincerament en el benestar de la seva gent, s'hi activen en ells de manera transcendental la determinació i l'afany. El punt de partida de tot èxit és l'interès, la determinació i el desig.

 

I on trobar-los? L'autor i influencer Daniel Goleman afirma que els líders haurien de buscar líders potencials que s'esforcin per excedir les expectatives: les seves i les dels altres. El primer senyal és una passió per la feina en si. Aquestes persones, diu Goleman, "busquen desafiaments creatius, els encanta aprendre i s'enorgulleixen d'una feina ben feta. També mostren una energia incansable per fer les coses millor, i estan ansiosos per explorar nous enfocaments per a la feina".

 

Joan Carles Sasplugas i Vilagut, va nàixer a Barcelona el 27 d’agost de 1958.  Es defineix com un espectador de la vida, que ha gaudit literalment de la seva feina des del primer dia que va començar a treballar.  Algú el va presentar com un col·leccionista d’aforismes, que despulla la seva ànima prenent com a punt de partida el conjunt de creences que defensa. I segurament és així. Es l´autor de La reflexió del dia i Projecte Felicitat, ambdos publicats a Tarannà Edicions.