Diplomàcia en la discussió

20/11/2023
Joan Carles Sasplugas

És la diplomàcia la llavor de la conciliació i l'equilibri

Deambulem per la intrincada xarxa de la convivència humana, el pols constant de la qual palpita a l'insondable mar dels nostres egos. Sovint, aquest mateix pols propulsa discussions que, sota la mirada impassible de la desavinença, susciten més divisió que concòrdia. La saviesa mil·lenària de Buda, que proclama la victòria de l'amor sobre l'odi, xiuxiueja també un missatge profund sobre la nostra naturalesa: "L'única certesa de guany en una disputa rau en la seva evitació".

La discussió, un camp de batalla on la raó es veu sovint obnubilada pel tumult de les emocions, cova un terreny fèrtil per a la discòrdia. És en aquesta arenga, on les paraules es converteixen en sabres i els arguments en escuts, que perdem de vista l'essència de la comprensió i el valor de la relació.

Davant la perspectiva d'un enfrontament verbal, sorgeix la qüestió: ¿Potser la batalla guanyada justifica les cicatrius de l'enllaç que uneix els contendents? Aquí, l'habilitat d'evadir la disputa, no com a acte de covardia, sinó com una manifestació profunda d'empatia i amor, es revela com un art perdut en la voràgine de les nostres contemporànies interaccions.

La frase de Buda ressona amb la idea que la veritable victòria jeu en la preservació de l'harmonia i el respecte mutu. Aquesta no és una crida a la submissió incondicional o a l'anul·lació del pensament propi, sinó una invitació a contemplar la diversitat de perspectives com un tresor d'incalculable valor.

És al jardí de la diplomàcia on la llavor de la conciliació troba el seu terreny més pròsper. El tacte, aquest delicat art de tocar les fibres de les relacions humanes sense trencar-les, s'erigeix en el pont per on les diferències poden creuar, observar-se, reconèixer-se i coexistir, sense precipitar-se en l'abisme de l'antagonisme.

Al refugi d'aquesta entesa, trobem la càlida empara de la veritable concòrdia, on les discussions no són evitades per temor, sinó transcendides per amor.

Joan Carles Sasplugas

20-11-2023